Živé knihy 2019

V piatok 26.apríla 2019 sa uskutočnil už 7.ročník podujatia Živé knihy, ktoré pre študentov zorganizoval, tak ako každý rok, Mládežnícky parlament Stará Ľubovňa. Na tohtoročných Živých knihách sa zúčastnili prváci z Gymnázia Terézie Vansovej. Cieľom tohto podujatia bolo oboznámiť mladých ľudí vo veku 15 až 16 rokov so životnými príbehmi neznámo-známych ľudí. Tým, že ich spoznáte aj vy, sa môžeme spoločne zamyslieť a hľadať riešenia, ako začať spolu hovoriť a zastaviť poukazovanie na rozdiely a predsudky medzi nami. Členovia parlamentu si rozdelili študentov do skupín a sprevádzali ich po stanovištiach, kde boli naši hostia. Tí našli odvahu rozpovedať svoj príbeh a podeliť sa o neho s ostatnými. Študenti sa mohli zapájať do diskusie a dozvedať sa nové informácie.

Pre prvákov bolo pripravených 5 stanovíšť, na ktorých im svoje príbehy rozprávali tieto živé knihy:

Imrich Béreš – Finančník, filantrop a folklorista. Pracoval v oblasti kultúry, hospodárstva a tiež pre prezidenta republiky. Bývalí poslanec Národnej rady Slovenskej Republiky a podpredseda Parlamentného zhromaždenia Rady Európy. Jeho heslo je: „V živote nie je hanbou padnúť, ale nepokúsiť sa postaviť.“

Eva Benková – Svoje magisterské štúdium ukončila v Ateliéri fotografie na Vysokej škole výtvarných umení v roku 2012. V súčasnosti pôsobí ako dokumentárna fotografka, zaznamenáva mestské zátišia a krajinu. Venuje sa aj knižnej tvorbe. Vydala knižnú sériu dokumentárnych fotografií „Trhovisko na Žilinskej ulici.“ V Bratislave organizuje sériu workshopov, v ktorej sa venuje popularizácií vizuálneho umenia.

Jano Cíger z Mädokýša – Rodák z Martina. Vyštudoval Vysokú vojenskú školu. Pracoval ako robotník, či ako manažér v plynárenstve. Dlhé roky bol externým redaktorom a glosátorom Slovenského rozhlasu. V súčasnosti je už 11 rokov majiteľom antikvariátu v Martine. Vydal zbierky poviedok „Výbuch“ a „GLOSY“. Popri literatúre sa venuje aj novinárčine a rozprávkam pre deti. Spolu zakladal literárny klub Mädokýš, literárno-výtvarnú súťaž „Janko Hraško ešte žije“ a Múzeum Janka Hraška. Na počesť Mateja Hrebenu každoročne absolvuje pochod s knihami po rôznych mestách Slovenska.

Michal Dudík – Od roku 2010 je starostom obce Čirč. V obci sa mu za 8 rokov podarilo preinvestovať takmer 6 miliónov eur. Na obci vyzdvihuje najmä veľmi dobrý vzťah obce s rómami, cirkvou, či inými zložkami. Je zakladateľom sociálneho podniku, ktorý funguje od 1.4.2019 a v stavebnej oblasti bude fungovať najbližšie tri roky.

EVS (European Voluntary Service)

My name is Konstantin Butenko. I’m 22 years old. I am from Ukraine from Dnepropetrovsk. I chose the EVS project in Slovakia because I was interested in the culture and traditions of this country. In Slovakia, I like nature most of all , this is an incredibly beautiful country. Although I have not seen much yet, but thanks to my project I still have a lot of time to see all of Slovakia.

Ivan Čipčić. I am from Zagreb, Croatia. I was part of my sending organisation for couple of years so when they said to me – do you want to speand a year in Slovakia? I was like – yeah, why not. Slovakia is dope place and i recommend it 100%

My name is Teresa Müller. I am 19 years old and from Dresden, Germany. Last summer, after my graduation from high school, I found this EVS-project on the internet. I was interested in the idea of getting to know a different country, its culture and people. Since I was not sure what to study yet, I decided to apply and hoped to find an answer.

Pevne veríme, že náš cieľ sa nám podarilo splniť a prvákom sa podujatie páčilo. Vidíme sa o rok!

Fotogaléria: